Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 4 szt
burak ćwikłowy 1 szt
kasza pęczak 50 g
śmietana 12% 300 g
natka pietruszki 1 łyżka
sok z cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

Kroki postępowania

1
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Buraka ugotować w wodzie do miękkości, co trwa ok jednej godziny. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odsączyć. Płaty śledziowe pokroić na cząstki i dodać do nich pokrojonego w kostkę buraczka ćwikłowego i wystudzoną kaszę. Wszystko skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Krok 1 - Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem foto
2
Dodać posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem foto
3
Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Śmietana z czasem będzie nabierała intensywniejszego różowego koloru. Smacznego :)
Krok 3 - Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 24.03.2017 12:27
Wspaniała i smaczna sałatka;)
Margo1 19.02.2017 21:47
wygląda rewelacyjnie
MonikaW 18.02.2017 07:55
ciekawy przepis
Bernadeta1 17.02.2017 17:12
pyszny śledzik
Agnieszka-87-25 17.02.2017 16:57
super smaczne
Aleksandra/Olcia 17.02.2017 15:13
mniam mniam
slodkieniebo 17.02.2017 09:07
Uwielbiam śledzie z buraczkami :)
Babeczka35 17.02.2017 06:45
Ciekawy pomysł na sałatkę.
w mojej kuchni 17.02.2017 00:15
pyszne danie rybne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak