Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami, cebulką i octem balsamicznym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    0,5 kg
  • suszone pomidory

    200 g
  • ocet balsamiczny

    1/2 szklanki
  • olej

    0,4 l
  • cebula biała

    1 duża
  • cebula czerwona

    1 duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Kroimy w paski. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

2. Na dnie dużego słoika lub dwóch-trzech mniejszych układamy kolejno: śledzie-cebula czerwona-śledzie-pomidory-śledzie-cebula biała. Zalewamy olejem wymieszanym dokładnie z octem balsamicznym i odkładamy na noc do lodówki. Smacznego!
Justi2401
Bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, a także na Świątecznym stole. Śledzik w oleju, z cebulką i suszonymi pomidorami z dodatkiem octu balsamicznego jest pyszny i aromatyczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat