Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w cieście piwnym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
piwo 150 ml
olej do smażenia
mąka pszenna
filety śledziowe 600 g
woda letnia 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w cieście piwnym

Kroki postępowania

1
Filety śledziowe u mnie świeże dokładnie myję, osuszam i wycinam na środku ryby grzebyk, taką jakby płetwę, oprószam każdy filet solą i pieprzem.
Krok 1 - Śledzie w cieście piwnym foto
2
Do głębszej miski wbijam jajka, dodaję sól i pieprz.
Krok 2 - Śledzie w cieście piwnym foto
3
Do jajek wlewam piwo i wodę, wsypuję słodką paprykę. Masę jajeczną roztrzepuję widelcem .
Krok 3 - Śledzie w cieście piwnym foto
4
Następnie wsypuję mąkę i miksuję aby nie było grudek, ciasto musi być gęste jak kwaśna śmietana.
Krok 4 - Śledzie w cieście piwnym foto
5
Ryby otoczone już w cieście smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Krok 5 - Śledzie w cieście piwnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 17.01.2017 23:08
Uwielbiam świeże śledzie :)
Bernadeta1 17.01.2017 20:59
na pewno pyszne śledziowe
w mojej kuchni 17.01.2017 17:43
dobre smaki śledziowe
Habibi 17.01.2017 17:17
Sto lat temu ostatni raz jadłam rybę w piwnym cieście. Bardzo lubię, ale jakoś nie pamiętam kiedy robię smażone ryby. Muszę w najbliższym czasie zrobić dorsza, bo właśnie głównie dorsza tak robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak