Śledzie szwedzkie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 1/2 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • białe wino

    3/4 szklanka
  • migdały

    10 dag
  • rodzynki

    10 dag
  • sliwki marynowane

    10 sztuk
  • mąka

    1 łyżka
  • cukier

  • śledzie

    1 (w zalewie solnej)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namaczamy w mleku, usuwamy ości, spinamy wykałaczką. Układamy w niskiem rondlu, smarujemy masłem, posypujemy posiekanymi migdałami, rodzynkami, połówkami śliwek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy około 10 minut. Z mąki, masła robimy jasną zasmażkę, zaciągamy winem, dodajemy cukier i całością zalewamy śledzie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat