Śledzie po wileńsku.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    60 dag
  • mąka

    wg potrzeb
  • sok z cytryny

    1 szt
  • olej do smażenia

    2/3 szkl
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    3 szt
  • śmietana 22%

    1 szkl
  • żółtko jajek

    2 szt
  • grzyby suszone

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos: umyć grzyby,zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny.ugotować i pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na złoto.Śmietanę wymieszać z żółtkami,dodać do cebuli,włozyc grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śledzie umyć i zalać wodą ,moczyć by pozbawić je nadmiaru soli - filety skropić sokiem z cytryny a następnie posypać pieprzem i jak trzeba odrobiną soli,obtaczać w mące i smazyć na rumiano.Następnie śledzie przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do tem.180 stopni na 10-15 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 05.12.2013 15:34
rybkę zawsze chętnie zjem
Ada-Gaba 23.08.2013 07:24
ciekawy przepis
caralajna 28.12.2012 09:53
świetne
ankaryba 17.07.2012 07:54
super!!!
Ewa111 18.12.2011 17:15
takiego sposobu na śledzie nie znałam ,a jest bardzo interesujący i smaczny
IZABELA29 04.12.2011 12:36
smacznie
misia53 30.11.2011 00:50
Na kluseczki cię zaprosiłam , ale na takie śledzie to jadę do ciebie....
IZABELA29 28.11.2011 08:19
to musi być smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat