Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku nie zawierają wielu dodatków. O smaku decyduje dobrej jakości ryba, przyprawy, cebula i aromatyczna zalewa z octu i oleju. Niektórzy dodają, dla przełamania smaku, tartą marchewką. Śledzie lubią towarzystwo świeżo mielonego pieprzu (może być kolorowy), liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
Śledzie namoczyć w wodzie lub w mleku. W rondelku zagotować wodę z przyprawami (tak, żeby po włożeniu śledzi, woda je przykryła). Do gotującej wody dodać cebule pokrojone w półplasterki, ocet i olej. Gotować chwilę aż cebula zmięknie. Wystudzić.
Śledzie odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w dosyć duże kawałki i przyprawić pieprzem. W słoiku układać śledzie na przemian z cebulką i zalać zalewą. Odstawić przynajmniej na 24 godziny, aż śledzie przejdą marynatą.