Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną
Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju.
Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszać).
Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem.
Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając).
(Sos powinien mieć gęstą konsystencję.)
Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku lub misce.
Całość zalać resztą sosu i odstawić (na kilka godzin) do lodówki.