Śledzie po kaszubsku wg ao12

Śledzie po kaszubsku wg ao12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet śledziowy

    4-5
  • cebula

    2
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

    1-2 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • cytryny

    1/2
  • liść laurowy

    1-2
  • ziele angielskie całe

    2-3
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie najpierw pozbaw zbyt dużej ilości soli mocząc je w zimnej wodzie-należy ją często zmieniać* uważaj aby nie wypłukać całej soli.
Następnie pokrój je na kawałki o szerokości 3 cm.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie zeszklij na oleju.
Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, ketchup, olej, 1-2 łyżki soku z cytryny i przyprawy. Podsmaż wszystko przez około 1-2 minuty i ostudź. Do letniego jeszcze sosu dodaj pokrojone śledzie i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem, schłodź w lodówce.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

18.01.2015 16:46
lubię śledzie pod każdą postacią,te po kaszubsku na pewno przepyszne

Jodaj

21.07.2014 13:06
uwielbiam śledzie , w takim wydaniu jeszcze bardziej :)

romanrafal

21.05.2014 17:52
bardzo dobre śledziki polecam

mysza75

05.03.2014 18:40
Jakie pyszne śledziki

Lis

04.03.2014 20:04
Uwielbiam śledzie po kaszubsku - zabieram przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat