Śledż w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    500 g
  • cebula

    4 szt
  • natka pietruszki

  • ziele angielskie

    2 szt
  • pieprz

  • ocet

    1/2 szklanki
  • majeranek

  • cukier

    1/2 łyzeczki
  • koncentrat pomidorowy

  • sól

  • zielona pietruszka

  • liść laurowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledż w pomidorach foto
Śledzie najpierw moczymy w wodzie, aby nie były zbyt słone, min pół godziny. Następnie gotujemy 2 szklanki wody z octem liściem laurowym i zielem angielskim. W przygotowanej ciepłej zalewie moczymy śledzie 30 minut.
Krok 2 - Śledż w pomidorach foto
Cebule obieramy i kroimy w plasterki, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy sporo pietruszki suszonej i majeranku, szczypte soli oraz pieprzu. Cebulę w zalewie wstawiamy na gaz i dusimy tak długo aż bedzie miękka. Do cebuli dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżek dużych) i mieszamy.
Krok 3 - Śledż w pomidorach foto
Śledzie wyciągamy z zalewyukładamy na półmisku w całości lub łamiemy na częsci. Całość przykrywamy przygotowana cebulka i dekorujemy pietruszką. Wkładamy do lodówki. Na stół podajemy schłodzone z lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 05.08.2012 08:32
Śledzie na imprezkę muszą być super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat