Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w oleju z octem
Jak zrobić dobre śledzie w oleju i occie? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, podobnie jak przepis na nie. Wystarczy wcześniej wymoczyć śledzie w wodzie, osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie wystarczy śledzie układać warstwami - tutaj najlepiej wykorzystać słoik lub pojemną miskę. Po kolei układamy warstwowo: śledzie, cebulę, śledzie, cebulę, zalewając całość marynata na bazie octu i oleju.
Jak zrobić dobre śledzie w oleju i occie? Sprawdźcie poniżej!
1. Śledzie wymoczyć ale niezbyt mocno.
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. W słoiku układać śledzie i przekładać piórkami cebuli.
4. Gdy zapełnimy słoik wlewamy ocet (3 łyżki na litrowy słoik) i zalewamy olejem tak, aby nie pozostały nam miejsca z powietrzem.
5. Odstawiamy na minimum 24 godziny.