Śląskie na szybko

Śląskie na szybko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

    do smaku
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki (pozostałe z obiadu) przekręcić przez maszynkę, albo dokładnie utłuczone włożyć do miski. Wsypać obie mąki, sól, wbić jajko i wyrabiać. Z dobrze wyrobionej masy formować średniej wielkości kulki, następnie w każdej, robić palcem wgłębienie.
Wrzucać do garnka z osolona wrzącą wodą. Gotować kilka minut po tym jak kluski wypłyną na wierzch.
Kluski można pokrasić tłuszczem z przesmażoną cebulką, pieczarkami, czy boczkiem, wg uznania, albo polać ulubionym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

engie23

22.02.2015 17:11
uwielbiam takie kluseczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat