Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie kluseczki z dziurką

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Polecam pyszne kluski śląskie z dziurką. Dziurkę robimy po to, aby część sosu zatrzymała się właśnie w tej dziurce, a ponadto kluski z dziurką ładnie wyglądają.

Składniki:

składniki;

ziemniaki ugotowane 1.5 kg
mąka ziemniaczana 200 g
jajka duże 2 szt.
sól 1 duża łyż.

Porada

Mąki ziemniaczanej dodajemy tyle ile wejdzie w puste miejsce.

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie kluseczki z dziurką

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy.

Po ugotowaniu odcedzamy, a następnie przeciskamy przez praskę.
Przeciśnięte ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części.

Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe.

W puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Mieszamy dodajemy jajka i solimy, dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając, a w środku robimy palcem dziurkę.

Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak