Przepis i sposób przygotowania na: skrzydełka z grilla po pekinsku
Dodaj skrzydełka i zamieszaj aby marynata pokryła mięso. Włóż do lodówki na co najmniej 4h, a najlepiej na noc.
Rozpal grill na do wysokiej temperatury albo ustaw patelnie grillową na dużym ogniu.
Wyjmij skrzydełka z marynaty i nabijaj po 2 na patyczki. Pozostałość marynaty (tylko płyn) zlej do garnka.
Pędzlem posmaruj kurczaka pozostałym olejem arachidowym.
Grilluj na najgorętszej części grilla, często smarując marynatą i obracając w miarę potrzeby, aż skrzydełka będą chrupiące i upieczone (około 10 minut). Jeżeli skórka zacznie się palić zanim mięso w środku będzie upieczone, przesuń skrzydełka na zimniejszą część grilla.
Zrób dip do maczania: w misce zmieszaj pozostały sos sojowy, pieprz i czosnek z octem.