skrzydełka z grilla po pekinsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos sojowy słodki

    1 łyzeczka
  • olej arachidowy

    2 łyzki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyzeczki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyzki
  • czosnek

    10 zabków
  • szczypiorek

    2 łyzki
  • imbir starty

    1 łyzeczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • skrzydełka kurczaka

    1 kg
  • ocet ryżowy

    1 łyzeczka
  • olej cytrynowy

    łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce zmieszaj ¼ szklanki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju arachidowego,, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, miód, olej sezamowy, 2/3 porcji czosnku, szczypiorek, imbir i sól.

Dodaj skrzydełka i zamieszaj aby marynata pokryła mięso. Włóż do lodówki na co najmniej 4h, a najlepiej na noc.

Rozpal grill na do wysokiej temperatury albo ustaw patelnie grillową na dużym ogniu.

Wyjmij skrzydełka z marynaty i nabijaj po 2 na patyczki. Pozostałość marynaty (tylko płyn) zlej do garnka.

Pędzlem posmaruj kurczaka pozostałym olejem arachidowym.

Grilluj na najgorętszej części grilla, często smarując marynatą i obracając w miarę potrzeby, aż skrzydełka będą chrupiące i upieczone (około 10 minut). Jeżeli skórka zacznie się palić zanim mięso w środku będzie upieczone, przesuń skrzydełka na zimniejszą część grilla.

Zrób dip do maczania: w misce zmieszaj pozostały sos sojowy, pieprz i czosnek z octem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat