Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w kefirowym cieście curry

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg
kefir 500 ml
pasta curry 2 łyżki
jajko 1 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 10 łyżek
sól
woda zimna 1 l
olej do smażenia

Porada

Ostrość skrzydełek możemy zmniejszyć dodając łagodną pastę curry, natomiast dodając pikantną otrzymamy ostrzejsze danie

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w kefirowym cieście curry

Skrzydełka umyć. Do litra zimnej wody nasypać 1 dużą łyżkę soli i zalać ta wodą skrzydełka, odstawić na 2-3 godziny. Do miski wlać kefir, dodać do tego jajko, pastę curry, sól, pieprz i 5 łyżek mąki-dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawić ciasto aby odpoczęło. Skrzydełka osuszyć na ręczniku papierowym. Olej rozgrzać. Skrzydełka maczać w cieście, a następnie obtaczać w pozostałej mące. smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Olej nie powinien być za gorący ponieważ skrzydełka z wierzchu będą spieczone, a w środku przy kości surowe. Usmażone skrzydełka osączać na ręczniku papierowym. Podawać gorące z ulubionym sosem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 12.10.2016 15:40
Bardzo smaczny obiadek
Motorek 12.10.2016 13:39
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak