Skrzydełka na ryżu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

  • ryż

    1,5 szklanki
  • marchew

    3
  • pietrzuszka

  • cebula

  • woda

    4 szklanki
  • kostki drobiowe

    2
  • przyprawa do kurczaka

  • masło

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

krzydełka (udka) myjemy i obtaczamy przyprawą. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Kostki bulionowe rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wszytki warzywa dodajemy do miski, dosypujemy ryż i mieszamy całość. Mieszankę ryżowo-warzywną wykładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy ścisło mięso i następnie zalewamy całość bulionem. Wstawiamy do piekarnika w naczyniu z przykrywką i pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę żeby bulion zbędny odparował jeśli został. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach. Na koniec posypać natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat