Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka karmelowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1,5 kg (bez lotek)
skórka z limonki 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
pomarańcza 3 szt
sól gruboziarnista 2 łyżeczki
cukier 70 g
sok z pomarańczy 125 ml
miód lipowy 3 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
papryczka ostra 1 szt (peperonchini)
sos chili 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka karmelowe

Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka.

Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem.

Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok.

Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem do stopienia.
Zdjąłem z ognia, dodałem sok pomarańczowy i papryczkę. Gotowałem kilka minut, aż połowa płynu odparowała. Wymieszałem z miodem, gotowałem chwilę do lekkiego zgęstnienia.
Wymieszałem z filecikami pomarańczy, podgrzałem około 3 minuty.

Upieczone skrzydełka wyłożyłem do miski, polałem sosem, wymieszałem, dodałem pozostałą startą skórkę z limonki i pomarańczy oraz imbir i sos chilli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 08.05.2016 22:01
Muszą być pycha, fajny przepis
Mniam 08.05.2016 20:08
Mmm.... skrzydełka palce lizać :)
Łukasz15 08.05.2016 16:05
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak