Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa w cukrze - ucierana

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze
cukier
sok cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa w cukrze - ucierana

Kroki postępowania

1
Pomarańcze trzeba wybrać zdrowe, z ładnie wybarwioną i grubą skórką. Wyszorować je, sparzyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Naciąć i obrać skórki, włożyć do szczelnego woreczka i schłodzić w lodówce.

Można zbierać skórki przez kilka dni i trzymać w lódówce, aby na raz zetrzeć większą ilość albo na bieżąco ścierać ze zjadanych pomarańczy.
Krok 1 - Skórka pomarańczowa w cukrze - ucierana foto
2
Zetrzeć wierzchnią pomarańczową warstwę na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach (jak do marchewki) - nie ucierać jednak na ostrej tarce do placków ziemniaczanych, bo niestety nie nadaje się do tego.

Do utartej skórki dosypać cukier w proporcjach 1 część startej skórki : 1,5-2 części cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż skórka puści sok.
Krok 2 - Skórka pomarańczowa w cukrze - ucierana foto
3
Kiedy skórka lekko namoknie i dokładnie połączy się z cukrem (cukier w kryształkach nie musi się dokładnie rozpuścić) przełożyć do wyparzonego słoiczka i zakręcić wyparzoną pokrywką. Odstawić do lodówki.

Można stopniowo uzupełniać słoiczek świeżymi porcjami skórki.

Po 24h w lodówce można zalać wszystko spirytusem lub lekko zakwasić sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.

Tak przygotowana skórka w cukrze przechowuje się w lodówce przez wiele miesięcy (nabierać porcję zawsze czystą łyżeczką!) - można też zamrozić niewielkie porcyjki np. w pojemniczkach silikonowych na kostki lodu.
Krok 3 - Skórka pomarańczowa w cukrze - ucierana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.09.2014 09:32
Tak się właśnie z nią dzieje, że utlenia się i ciemnieje górna warstwa, ale nie wpływa to na smak reszty - ja tę ciemną część wyrzucam (jeśli ciasto jest jasne) albo dodaję do ciemnych ciast (czekoladowe, piernik, bananowiec).
Camill 01.07.2014 10:54
Zrobiłam wg twojego przepisu ale mam pytanie czy to normalne ze po kilku tygodniach zrobila sie ciemniejsza na gorze? pod spodem jest normalna i pachnie tak jak trzeba.
ONY_za_kare 08.01.2014 12:47
świetny pomysł!
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 20:38
ciekawy przepis
iwi 02.01.2014 19:32
Super przepis
SmacznaPyza 02.01.2014 19:15
ciekawy pomysł, do ciast dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak