Przepis i sposób przygotowania na: Shish kebab z udek z kurczaka
Shish kebab to arabskie danie, które przygotowuje się na grillu, podaje najczęściej z sosem tzatziki l oraz surówką z warzyw. Można podać go razem z sosem BBQ. Do jego zrobienia najlepiej wykorzystać udka z kurczaka bez kości, które są bardzo soczyste i smaczne.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić shish kebab
- z czym podawać shish kebab
- jakie mięso wybrać do shish kebaba
1. Mięso z udek kurczaka bez kości oczyszczamy z błon i myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie płaty około pół centymetra grubości.
2. Do miski wlewamy olej, jogurt i przyprawę Kurczak z grilla. Do gotowej marynaty dodajemy mięso z kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej pozwolimy mięsu na marynowanie, tym lepszy efekt uzyskamy).
3. Zamarynowane mięso nadziewamy na szpady (szpikulce) do szaszłyków. Ważne, żeby nabijać je bardzo, aby mięso do siebie mocno przylegało. Dzięki temu shish kebab będzie bardziej soczysty.
4. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. kebaby układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez ok.40 minut obracając mięso na każdą ze stron*
5. Zdejmujemy kebab z grilla. Polecamy podawać go z sosem tzatziki i domową pitą.