Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny kurczak z grilla
Klasyczny kurczak przygotowany na grillowym ruszcie wyróżnia się soczystością, delikatnym smakiem i lekko wędzonym aromatem. To drobiowe mięso jest idealne na to, aby przygotować je w ten sposób, a szczególnie, że kurczaka można upiec w całości.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak upiec kurczaka w całości na grillu
- czym przyprawić kurczaka na grilla
1. Mięso kurczaka oczyszczamy z błon i myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy na pół ostrym nożem lub nożycami do kurczaka.
2. Przyprawę do kurczaka, oliwę, sok i skórkę z cytryny mieszamy razem. powstałą marynatę wcieramy w kurczaka i odstawiamy mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej pozwolimy mięsu na marynowanie, tym lepszy efekt smakowy uzyskamy). Kurczaka wyjmujemy z lodówki 30 minut przed grillowaniem.
3. Rozgrzany brykiet rozgarnij na bok, na palenisku ułóż brytwannę z 1,5 cm wody. Połóż na nią kurczaka i piecz, aż udko przy nakłuciu będzie miękkie, czyli około 60 minut. Po tym czasie wyjmij brytwankę i rozgarnij brykiet. Kurczaka ułóż nad rozgrzanym brykietem, posmaruj podstawowym sosem BBQ i piecz, aż sie zarumieni.