Sezamowe bułeczki podawane z oliwą z czosnkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • jaja

    3 szt
  • ocet

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 szkl
  • masło

    12 dag
  • drożdże

    4 dag
  • masło do smarowania ciasta

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do podwojenia objętości.Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każdą z 4 kulek na kolejne 4. Powstanie 16 kulek ciasta.Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak naleśniki, wielkości talerza, podsypując maką, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik.Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.Ruloniki należy pociąć w trójkąciki.Ciasto posmarować żółtkiem, posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 30 minut (

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 15.04.2011 10:47
MNIAM

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat