Serowy puszek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto na romantyczną kolację z ukochaną osobą :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny:

  • jaja

    3 szt.
  • cukier

    4 duże łyż.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budynie śmietnkowe

    2 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt ciemny:

  • jaja

    3 szt.
  • cukier

    4 duże łyż.
  • mąka pszenna

    2 duże łyż.
  • budyń czekoladowy

    2 duże łyż.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżeczka

Wkładka serowa:

  • ser na sernik

    1 kg
  • jaja

    4 szt.
  • margaryna

    12.5 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • budyń waniliowy

    1 szt.

Masa Michałkowa:

  • śmietanka

    400 ml
  • cukierki

    20 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 duże łyż.

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny i ciemny:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Masa michałkowa:
Śmietanę i cukierki dajemy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków (nie doprowadzić do wrzenia ). Przecedzamy przez sitko i chłodzimy w lodówce. Ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Do śmietany wsypujemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.

Wkładka serowa:
Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.

Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat