Przepis i sposób przygotowania na: Serowy gulasz
Mięso (ja robiłam na schabie z dziczyzny) pokroić w kostkę ok. 2x2, posolić, popieprzyć i posypać innymi przyprawami: pieprz ziołowy, zmielony owoc jałowca, ziela angielskiego, papryka czerwona, imbir, można podlać też lampką wytrawnego wina i zostawić na ok 30 minut a następnie przesmażyć tylko na tłuszczu do miękkości (na patelni ewentualnie jeszcze doprawić - do smaku).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu na osobnej patelni. Dodać przekrojone w pół pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości. Gdy się usmażą, dodać do nich przesmażone mięso a następnie śmietanę i posypać startym serem ementaler (można dodać dodatkowo ok. 30 g topionego sera) i smażyć aż do roztopienia sera i powstania sosu.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.