Przepis i sposób przygotowania na: Serowo- makowa pysznotka
Z margaryny, cukru, mąki, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną pieczemy osobno a na drugą układamy kupkami na przemian ser i mak. Piec na blasze 25/ 36 w 180 stopniach do 50 minut.
Mak:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać sparzony i zmielony mak, olejek, bakalie i na końcu ubitą z białek pianę.
Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami dodać zmielony ser, sok z cytryny, proszek do pieczenia, rodzynki i budyń. Z białek ubić pianę i wmieszać w ser.
Jabłka:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć z margaryną, pod koniec wsypać galaretkę.
Przełożenie:
Placek z serem i makiem- jabłka- ciasto- polewa