Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
CIASTO BIAŁE
-
ser biały
1 kg -
żółtka
6 sztuk -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
margaryna
20 dag -
cukier
1 szklanka -
CIASTO CZARNE
-
margaryna
1 kostka -
cukier
1,5 szklanki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
kakao
4 łyżki -
woda
1 szklanka -
mąka tortowa
2 szklanki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
jajka
4 sztuki -
żółko
1 sztuka
Sposób przygotowania
CIASTO CZARNE: Margarynę, cukry, kakao i wodę dać do rondla i zagotować. Ostudzić. Następnie dać do tego 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodać jajka i żółtko. Wszystko to zmiksować. Szybko wyciągnąć piekący się placek z piekarnika, wylać ciasto czarne na ciasto białe i włożyć znów do piekarnika na ok. 25 minut w 180 st. Po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się