Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
twaróg
500 g -
mąka pszenna
300 g -
jajko
2 sztuki -
masło
20 g -
cukier puder
2 łyżki -
sól
szczypta
Panierka
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
3/4 szklanki -
masło
50 g -
cukier
2 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
śliwki
24 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce
Przepis na:
- obiad na słodko
- knedle ze śliwkami
1. Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
2. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę, sól, jajka, cukier i masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę.
4. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce.
Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje.![]()
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)