Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • twaróg

    500 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • jajko

    2 sztuki
  • masło

    20 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Panierka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3/4 szklanki
  • masło

    50 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • śliwki

    24 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę, sól, jajka, cukier i masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce.
Violcia
Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.03.2015 20:15
Bardzo lubię knedle ze śliwkami
Kuchenka 25.03.2015 19:54
pyszności :)
adelajda 25.03.2015 15:33
pyszne knedle
Wiktoria29 25.03.2015 14:37
zapewne pyszne i do tego pięknie wyglądają na zdjęciach
mysza75 25.03.2015 14:24
jakie dobre mniam
Ola1young 25.03.2015 13:20
na sam widok ślinka leci
Barbara777 25.03.2015 13:12
ładnie prezentują się
erym 25.03.2015 13:06
ale mam ochote na nie, super sa!
Aleksandra/Olcia 25.03.2015 13:00
ależ apetyczne jedzonko pycha
Mniam 25.03.2015 11:30
Bardzo lubię knedle ze śliwkami i często robię z panierkami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat