serowe bułeczki z posypką cynamonową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    9 dkg
  • mąka z pełnego przemiału

    6 dkg
  • masło

    3 dkg
  • drożdże

    1 dkg
  • mleko

    5 łyżek
  • sól

  • jajko

  • cukier

    3 dkg
  • utarta skórka cytrynowa

  • twaróg

    15 dkg
  • śmietana

    2 łyżki
  • jajko

  • cukier

    3 dkg
  • posiekane migdały

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • utarta skórka z połowy cytryny

  • olej do smażenia

  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowuję ciasto drożdżowe, a nastepnie je rozwałkowuję na grubośc 0,6 cm i wycinam krążki o srednicy 10 cm. Przygotowuję nadzienie mieszając wszystkie składniki. Nakładam ciasto. bzegi krążków smaruję wodą, składam na pół i zlepiam. bułki smażę w dużej ilości umiarkowanie rozgrzanego oleju. Posypuję cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 20.08.2012 12:04
pycha
sznycel 19.08.2012 21:17
ciasto drożdżowe : mąkę z solą przesiewam do miski, robię zagłębienie, wlewam drożdże rozmieszane w niewielkiej ilości mleka. Robię rozczyn o gęstości śmietany. dzielę masło na kawałki i rozkładam na mące. Miskę przykładam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, aż rozczyn podwoi objętośc. dolewam resztę mleka i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat