Przepis i sposób przygotowania na: Serowa
Do garnka dajemy masło, rozpuścić. wsypujemy ok 2 łyżki mąki.zrobią nam się
takie grudki stopniowo dolewamy mleka ale cały czas mieszając. najlepsza
jest trzepaczka. dolewamy tyle tego mleka aż wyjdzie nam taki fajny sos.
sos musi się troszkę zagotować wtedy nam pokazuje czy jest bardzo gesty
czy nie jeśli cały czas gęstnieje dolewamy mleka.
dodać startą gałka muszkatołową sól pieprz.
Następnie dolać bulion ok 1l.W miedzy czasie ser zetrzeć na grubych
oczkach. Dodać do zupy i doprowadzić do gotowania, zupę cały czas
mieszać. Bo szybko się przypala, Doprawić gałka i przyprawami. Zetrzeć
trochę skórki z cytryny. Jeśli zupa jest dla was zdecydowanie za gęsta
można dolać sobie jeszcze bulionu. Grzanki zrobić z chleba pokroić w
kostkę i z odrobina oleju i przypraw podsmażyć.