Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Seromakowiec

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pyszny seromakowiec na święta lub na różne okazje.

Składniki:

Ciasto:

mąka
1.5 szklanki
cukier
0.5 szklanki
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
żółtko jajek
2 sztuki
masło
125 gramów
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat

Masa makowa:

masa makowa
850 gramów
białko
1 sztuka
jajko
3 sztuki
aromat rumowy
4 krople
mąka ziemniaczana
3 łyżki

Masa serowa:

masło
150 gramów
cukier
1.5 szklanki
budyń śmietankowy
64 gramy
aromat waniliowy
4 krople
jajko
6 sztuk
ser biały
1 kilogram

Polewa:

czekolada gorzka
150 gramów
śmietanka 30%
50 mililitrów

Dodatkowo:

wiórki kokosowe
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

Ciasto:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i odstawić na 30 minut do lodówki.

Masa makowa:

Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki. Dobrze zmiksować.

Masa serowa:

Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochę cukru, dalej ubijać. Przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 32×22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stopni.

Polewa:

Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać i zdjąć rondel z ognia. Dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.02.2019 14:11
Bardzo lubię takie ciasta :)
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 09:31
Ja ostatnio też użyłam masy makowej gotowej jest super.;)
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 09:30
Danusiu seromakowiec bardzo smakowity,jak pozwolisz to się poczęstuję;) Pychotka.
danusia19671 07.02.2019 18:42
Bożenko proszę się częstować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak