Seromakowiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny seromakowiec na święta lub na różne okazje.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    1.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    125 gramów
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Masa makowa:

  • masa makowa

    850 gramów
  • białko

    1 sztuka
  • jajka

    3 sztuki
  • aromat rumowy

    4 krople
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki

Masa serowa:

  • masło

    150 gramów
  • cukier

    1.5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    64 gramy
  • aromat waniliowy

    4 krople
  • jajka

    6 sztuk

Polewa:

  • czekolada gorzka

    150 gramów
  • śmietanka 30%

    50 mililitrów

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki.

Masa makowa:

Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować.

Masa serowa:

Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochu cukru, dalej ubijać, przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 32×22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika i podpiec przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 st.

Polewa:

Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca, posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 07.02.2019 14:11
Bardzo lubię takie ciasta :)
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 09:31
Ja ostatnio też użyłam masy makowej gotowej jest super.;)
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 09:30
Danusiu seromakowiec bardzo smakowity,jak pozwolisz to się poczęstuję;) Pychotka.
danusia19671 07.02.2019 18:42
Bożenko proszę się częstować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat