Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec
3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do pieczenia o wymiarach 20 na 35 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 10 minut. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 1cm.
Masę makową delikatnie połączyć z 2 białkami ubitymi na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczony spód.
Na masie makowej rozłożyć odsączone z syropu i pokrojone na plastry brzoskwinie.
Pozostałe masło utrzeć z 12 dag cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Ser trzykrotnie przemielić. Dodawać porcjami do utartej masy. Połączyć z budyniem, śmietaną 30% i na samym końcu z pianą ubitą z 5 białek. Rozprowadzić równomiernie na masie makowej i brzoskwiniach.
Na wierzchu ułożyć w kratkę paski kruchego ciasta.
Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 130°C i piec kolejne 70 minut.
Po ostudzeniu polukrować.