Przepis i sposób przygotowania na: Seromak z czekoladą i prażonym kokosem
UWAGA!
Przepis jest na dużą blachę (jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników).
MASA SEROWA:
Oddzielamy 6 żółtek od białek. Żółtka ucieramy z 1,5 szklanki cukru na puszystą masę przez ok. 20 minut (nie krócej!). Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Roztapiamy 150 g masła, studzimy dokładnie, a następnie wystudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.
MASA MAKOWA:
Oddzielamy 4 żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem (1,5 szklanki) na puszystą masę przez ok. 20 minut (nie krócej!). Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olejek migdałowy. Roztapiamy masło (70 g), studzimy i wystudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.
CAŁOŚĆ :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy nasze masy (w rzędach):
1 rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej (kilka „kupek” obok siebie).
2 rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym, że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.
PIECZENIE:
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę (przez 40 minut piekłam z termoobiegiem, później wyłączyłam ). Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać, wyłączmy termoobieg wcześniej. Po upieczeniu chwilę studzimy.
POLEWA:
Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka. Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!