Seromak z czekoladą i prażonym kokosem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    10 sztuk
  • masło

    220 gramów
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • mak mielony ( nie masa makowa

    250 gramów
  • mąka

    4 łyżki
  • olejek migdałowy

    0,5 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    50 gramów
  • mleko

    50 mililitrów
  • czekolada deserowa

    100 gramów
  • ser biały

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

UWAGA!
Przepis jest na dużą blachę (jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników).

MASA SEROWA:
Oddzielamy 6 żółtek od białek. Żółtka ucieramy z 1,5 szklanki cukru na puszystą masę przez ok. 20 minut (nie krócej!). Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Roztapiamy 150 g masła, studzimy dokładnie, a następnie wystudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.

MASA MAKOWA:
Oddzielamy 4 żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem (1,5 szklanki) na puszystą masę przez ok. 20 minut (nie krócej!). Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olejek migdałowy. Roztapiamy masło (70 g), studzimy i wystudzone dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.

CAŁOŚĆ :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy nasze masy (w rzędach):
1 rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej (kilka „kupek” obok siebie).
2 rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym, że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.

PIECZENIE: 
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę (przez 40 minut piekłam z termoobiegiem, później wyłączyłam ). Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać, wyłączmy termoobieg wcześniej. Po upieczeniu chwilę studzimy.

POLEWA:
Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka. Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 13.12.2013 14:45
fantastyczny sklad
matesko 13.12.2013 11:25
smaczne ciasto
malaczarna23 13.12.2013 10:25
uwielbiam seromaki
monisia1977 13.12.2013 06:37
super ciacho
Jadwiga/Jaga85 12.12.2013 22:42
Jakie to ładne!!!
carmen 12.12.2013 20:33
pięknie wygląda :)
Wiesława1 12.12.2013 20:02
uwielbiam takie ciacha
Jusiaa 12.12.2013 18:19
Ale wygląda to apetycznie, aż się prosi o zjedzenie.
Kuchenka 12.12.2013 17:58
ależ pysznie się zrobiło
Olga_SK 12.12.2013 17:25
Ser i mak - genialne połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat