Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sero - mak z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 1/2 szkl
margaryna 30 dag
żółtko jajek 4 szt
sól szczypta

MASA SEROWA

twaróg zmielony 1 kg
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 op
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
rodzynki 1/2 szkl

MASA MAKOWA

masa makowa 1 puszka
rodzynki 1/2 szkl
orzechy 1/2 szkl
jajko 3 szt

LUKIER

białko 1 szt
cukier puder 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sero - mak z bakaliami

Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka i razem wymieszać, następnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto kruche.
Ser biały miksujemy z cukrem, żółtkami, rodzynki oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy masę serową, wykładamy masę serową na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 i pieczemy ok 75 minut.
Upieczone wyjąć, przestudzić i polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.01.2017 22:43
super polecam
Patrycja33 11.01.2017 10:13
uwielbiam to ciasto :)
Stenka 10.01.2017 19:11
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak