Serniko-piernik szachownica

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Świąteczny sernik szachownica, który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna, więc dlaczego ich nie połączyć razem.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

sernik:

  • serek twarogowy

    750 g
  • jogurt

    400 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • śmietana kremowa 30%

    200 mililitrów
  • budyń

    1 sztuka

piernik:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • masło 82%

    80 g
  • jogurt

    200 g
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • miód

    170 g
  • kakao

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

polewa:

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • konfitura żurawinowa

    220 gramów
  • żurawina suszona

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piernik:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól.
W misce ubijam jajka z cukrem na puszystą masę. Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki - lepiej się ubiją. Masło roztopiłam. Miód - jak nie jest płynny - też należy go podgrzać i wystudzić. Do ubitych jaj wlewam miód i cały czas miksuję, potem wlewam masło. Na końcu dodaję suche składniki /mieszankę z mąki/ jogurt i mieszam mikserem do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto piernikowe. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i piekę około 55 minut do suchego patyczka. Piernik wyjmuję z piekarnika i studzę.

Sernik:

Ser mielę dwukrotnie. Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. Drugą pomarańcze filetuję i kroję w kostkę.
Do sera dodaję jajka, jogurt, śmietanę, cukier, budyń, skórkę pomarańczową i sok. Całość miksuję około 3 minuty. Do masy serowej dodaję pokrojone pomarańcza i delikatnie mieszam.

Wykonanie:

Piernik wyjmuję z blaszki i kroję na siedem podłużnych pasków. Na dnie tej samej blaszki co piekłam piernik układam cztery paski w równych odstępach. Luki, które powstały zalewam masą serową. Na masie serowej układam pozostałe trzy paski piernika, ale tak żeby były przemiennie z tymi paski na dnie. Ponownie zalewam masą serową. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam na 10 minut. Potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik.

Polewa:

Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Płynną i ciepłą dodaję do konfitury i mieszam. Wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekorują suszoną żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat