Sernik ze śmietaną w biszkopcie

Sernik ze śmietaną w biszkopcie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • jajko

    5 szt
  • kakao

    2 łyżki z czubkiem
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    2-3 łyżki
  • masa

  • śmietana

    2 op Śnieżki
  • ser

    1/2 kg sera na serniki
  • galaretka cytrynowa

    2 op
  • cukier

    ok2 łyżki do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki z czubkiem
  • Dodatki:

  • poncz

  • dżem

    albo powidła
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik ze śmietaną w biszkopcie

Jajka wybijamy i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wodę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wykładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Przekrojone strony ciasta smarujemy dżemem albo powidłami.
Galaretki i żelatynę rozprowadzamy w ok 1 szkl gorącej wody. Odstawiamy do wychłodzenia.
Śmietany ubijamy wg przepisu na op i cały czas ubijając dodajemy cukier, ser a na koniec galaretki.
Gdy masa zacznie tężeć wykładamy szybko ciasto na przygotowany spodni blat. Przykrywany smarowaną powidłami stroną drugiego blatu. Dociskamy i lekko nasączamy ponczem.
Ciasto odstawiamy do schłodzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

berys18 01.07.2017 12:01
pysznie się prezentuje
Ola1984 01.07.2017 11:44
Mniam, bardzo apetycznie wygląda :)
Franciszek 01.07.2017 00:50
pięknie się prezentuje
Babeczka35 30.06.2017 22:56
Pysznie wygląda.
RenataZ-et 30.06.2017 22:02
super sernik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat