Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
1 1/2 szkl -
jajko
5 szt -
kakao
2 łyżki z czubkiem -
cukier
1 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
woda
2-3 łyżki -
masa
-
śmietana
2 op Śnieżki -
ser
1/2 kg sera na serniki -
galaretka cytrynowa
2 op -
cukier
ok2 łyżki do smaku -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki z czubkiem -
Dodatki:
-
poncz
-
dżem
albo powidła
Przepis i sposób przygotowania Sernik ze śmietaną w biszkopcie
Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Przekrojone strony ciasta smarujemy dżemem albo powidłami.
Galaretki i żelatynę rozprowadzamy w ok 1 szkl gorącej wody. Odstawiamy do wychłodzenia.
Śmietany ubijamy wg przepisu na op i cały czas ubijając dodajemy cukier, ser a na koniec galaretki.
Gdy masa zacznie tężeć wykładamy szybko ciasto na przygotowany spodni blat. Przykrywany smarowaną powidłami stroną drugiego blatu. Dociskamy i lekko nasączamy ponczem.
Ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Komentarze (5)