Przepis i sposób przygotowania na: sernik ze śliwkami
Kroki postępowania
* 2 szkl mąki pszennej
* 150g masła
* 1/3 szkl cukru
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki soli
Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schować na 30 minut do zamrażarki.
* 1 kg sera twarogowego
* 200g masła
* 1 szkl cukru
* 5 jaj
* 1 budyń waniliowy
* 150 ml śmietanki 30%
Śliwki
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiec ciasto aż się zrumieni - ok 20 minut. Do miski miksera wrzucić miękkie masło, cukier ,utrzeć. Potem dodawać partiami : ser, całe jajka, budyń. Śmietanę ubić, wyłożyć na ser i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową . Na podpieczony spód wylać masę serową na wierzch ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 45- 60 minut.