Sernik za zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • ciasteczka czekoladowe

    200 g
  • masło

    50 g
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    120 g
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • woda

    około pół szklanki
  • DODATKOWO:

  • galaretka

    2 szt.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • owoce

    300 g
  • twaróg

    450 (na sernik)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPÓD:
Ciasteczka czekoladowe, np. herbatniki, ciastka typu markizy, zmiksować/pokruszyć. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm ( lub nieco mniejszej ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową i wyrównać. Grzbietem łyżki mocno wcisnąć w dno i przyklepać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

MASA SEROWA ( składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, za wyjątkiem kremówki ):
Twaróg zemleć dwukrotnie. Następnie zmiksować go z cukrem pudrem do otrzymania gładkiej masy. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w nieco mniej niż pół szklanki gorącej wody.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę dodać do pozostałej masy serowej, dokładnie miksując.
Ubitą śmietanę dodawać partiami do masy serowej, mieszając szpatułką.

Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dwie galaretki ( u mnie o smaku czarnej porzeczki ) rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Wystudzić. Owoce ( mrożone całkowicie rozmrozić i osączyć z soku ) wyłożyć na wierzch stężałego sernika. Wylać na nie wystudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 13.08.2014 07:37
Smaczny deserek,szczególnie na upały.
Laila2786 18.01.2014 14:02
chętnie bym skosztowała
czekoladka_m 14.01.2014 12:15
robię podobny, jest przepyszny!!
Mniam 13.01.2014 09:28
Oj, to zazdroszczę Ci tych jeżyn. W tamtym roku nawet nie miałam okazji spróbować świeżych niestety :(
olla85 12.01.2014 18:35
Mniam: i jedno i drugie :) A oprócz jagód i porzeczek trochę jeżyn :)
Romanowka 12.01.2014 16:58
Mega smakowite to ciacho!
Mniam 12.01.2014 16:21
Dobrze, że skarby lata można zamrozić:) później powstają takie cudne desery. U Ciebie jagody, czy czarna porzeczka ?
Jolie 12.01.2014 14:33
mm, chętnie bym zjadła :)
ssylwiaa 12.01.2014 13:46
wygląda smacznie ;)
Czarnula87 12.01.2014 12:50
już dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat