Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik za zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
ciasteczka czekoladowe 200 g
masło 50 g
śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 120 g
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
woda około pół szklanki
DODATKOWO:
galaretka 2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
owoce 300 g
twaróg 450 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik za zimno

SPÓD:
Ciasteczka czekoladowe, np. herbatniki, ciastka typu markizy, zmiksować/pokruszyć. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm ( lub nieco mniejszej ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową i wyrównać. Grzbietem łyżki mocno wcisnąć w dno i przyklepać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

MASA SEROWA ( składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, za wyjątkiem kremówki ):
Twaróg zemleć dwukrotnie. Następnie zmiksować go z cukrem pudrem do otrzymania gładkiej masy. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w nieco mniej niż pół szklanki gorącej wody.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę dodać do pozostałej masy serowej, dokładnie miksując.
Ubitą śmietanę dodawać partiami do masy serowej, mieszając szpatułką.

Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dwie galaretki ( u mnie o smaku czarnej porzeczki ) rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Wystudzić. Owoce ( mrożone całkowicie rozmrozić i osączyć z soku ) wyłożyć na wierzch stężałego sernika. Wylać na nie wystudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.08.2014 07:37
Smaczny deserek,szczególnie na upały.
Laila2786 18.01.2014 14:02
chętnie bym skosztowała
czekoladka_m 14.01.2014 12:15
robię podobny, jest przepyszny!!
Mniam 13.01.2014 09:28
Oj, to zazdroszczę Ci tych jeżyn. W tamtym roku nawet nie miałam okazji spróbować świeżych niestety :(
olla85 12.01.2014 18:35
Mniam: i jedno i drugie :) A oprócz jagód i porzeczek trochę jeżyn :)
Romanowka 12.01.2014 16:58
Mega smakowite to ciacho!
Mniam 12.01.2014 16:21
Dobrze, że skarby lata można zamrozić:) później powstają takie cudne desery. U Ciebie jagody, czy czarna porzeczka ?
Jolie 12.01.2014 14:33
mm, chętnie bym zjadła :)
ssylwiaa 12.01.2014 13:46
wygląda smacznie ;)
Czarnula87 12.01.2014 12:50
już dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak