Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód z ciasta

mąka 1 szklanka
cukier 120 gram
margaryna 120 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania

Piana na wierzch

białko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki

Porada

Sernika nie wkładamy do lodówki, bo piana nie wyjdzie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą

Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

Wyjmujemy z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 02.05.2015 12:23
Aż ślinka cieknie!
IKrakowianka 02.05.2015 11:21
smaczny sernik :)
Mama niejadka 02.05.2015 09:24
Apetycznie wygląda
Czarnula666 01.05.2015 23:11
Moja mama czesto je robi. Jak dla mnie najlepszy sernik
pajbek 01.05.2015 20:58
Pyszny :-)
Sroczka 01.05.2015 20:48
Zjadłabym kawałek takiego sernika.
Ola1984 01.05.2015 20:40
Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak