Sernik z rodzynkami i pianą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • margaryna

    125 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • masło

    100 g
  • mleko 3,2%

    1,5 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • rodzynki

    100 g

Piana

  • białka

    6 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • sok z cytryny

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa dodajemy masło, żółtka, i wsypujemy oba cukry. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej,dodajemy skórkę i rodzynki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 40 minut w temp 180C. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny.Dokładnie mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy pianę z białek, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut aż beza się zrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 24.06.2017 08:26
bardzo dobry
Franciszek 24.06.2017 00:43
dobre do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat