Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pomarańczą na miodowym spodzie
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, nalezy je szybko zagnieść, po czym włożyć do lodówki by się schłodziło. Na jakies 30 min. Po tym czasie wylepiamy dno tortownicy, wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, moja miałam 27cm średnicy, wstawiamy do lodówki.
MASA SEROWA ;
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy je do białości z cukrem i cukrem waniliowym.Do utartych dodajemy stopniowo masło, nadal ucieramy. Następnie sparzamy pomarańczę i scieramy skórkę na drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok, całość dodajemy do masy, teraz stopniowo dokładamy ser, zmielony 3 razy, cały czas ucieramy, masa powinna być delikatna, puszysta. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, a już na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Masę wylewamy na surowe ciasto kruche, całość pieczemy ok 75 min w 180st.
Sernik zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na 24h.