Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z parowaru

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ricotta 200 g
jajko 2 sztuki
cukier 50 g
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana kremówka 100 ml
kandyzowane owoce 50 g
cynamon 1 łyżeczka
jasny płynny miód 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
ser biały twarogowy 200 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z parowaru

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy oba sery i śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Owoce kandyzowane obtaczamy w mące i dodajemy do masy, dodajemy również cynamon i imbir i pianę ubitą z białek. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia, którego można użyć w parowarze (świetnie się do tego nadaje naczynie do gotowania ryżu dołączone do parowaru) Dla pewności, że sernik bez problemy wyjmiemy z formy, możemy posmarować ją masłem. Formę przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i polewamy miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.03.2013 19:34
świetny, i nie ma problemu że sernik opadł za bardzo, albo się przypalił :)
Koper 28.10.2012 21:02
Ser twarogowy miałam z Piątnicy
Rafał10 28.10.2012 09:18
a jaki miałaś ser twarogowy? Bardzo fajnie wygląda taki serniczek :)
ziutula
ziutula 27.10.2012 23:12
fajny pomysł na gotowany sernik...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak