Sernik z parowaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ricotta

    200 g
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    50 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • kandyzowane owoce

    50 g
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • jasny płynny miód

    3 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • ser biały twarogowy

    200 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy oba sery i śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Owoce kandyzowane obtaczamy w mące i dodajemy do masy, dodajemy również cynamon i imbir i pianę ubitą z białek. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia, którego można użyć w parowarze (świetnie się do tego nadaje naczynie do gotowania ryżu dołączone do parowaru) Dla pewności, że sernik bez problemy wyjmiemy z formy, możemy posmarować ją masłem. Formę przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i polewamy miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 16.03.2013 19:34
świetny, i nie ma problemu że sernik opadł za bardzo, albo się przypalił :)
Koper 28.10.2012 21:02
Ser twarogowy miałam z Piątnicy
Rafał10 28.10.2012 09:18
a jaki miałaś ser twarogowy? Bardzo fajnie wygląda taki serniczek :)
ziutula 27.10.2012 23:12
fajny pomysł na gotowany sernik...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat