Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik z parowaru

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ricotta
200 g
jajko
2 sztuki
cukier
50 g
mąka pszenna
2 łyżki
śmietana kremówka
100 ml
kandyzowane owoce
50 g
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
jasny płynny miód
3 łyżki
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
ser biały twarogowy
200 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z parowaru

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy oba sery i śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Owoce kandyzowane obtaczamy w mące i dodajemy do masy, dodajemy również cynamon i imbir i pianę ubitą z białek. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia, którego można użyć w parowarze (świetnie się do tego nadaje naczynie do gotowania ryżu dołączone do parowaru) Dla pewności, że sernik bez problemy wyjmiemy z formy, możemy posmarować ją masłem. Formę przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i polewamy miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.03.2013 19:34
świetny, i nie ma problemu że sernik opadł za bardzo, albo się przypalił :)
Koper 28.10.2012 21:02
Ser twarogowy miałam z Piątnicy
Rafał10 28.10.2012 09:18
a jaki miałaś ser twarogowy? Bardzo fajnie wygląda taki serniczek :)
ziutula
ziutula 27.10.2012 23:12
fajny pomysł na gotowany sernik...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak