Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z owocami na cieście kokosowym
Z białek ubić sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z trzema łyżkami ciepłej wody. Następnie dodawać stopniowo cukier i winiak i ubijać, aż powstanie gładki krem.
Nadal ubijać, powoli wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i wlewać roztopione letnie masło.
Następnie, mieszając rózgą, na przemian dodawać porcjami wiórki kokosowe i pianę z białek.
Rozsmarować ciasto równą warstwą w natłuszczonej formie (40 x 25 cm).
Przygotować nadzienie.
Owoce osączyć z zalewy.
Żółtka utrzeć z cukrem i, mieszając, dodać śmietanę, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, po czym dokładnie wymieszać z serem.
Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej cząstki brzoskwiń i przykryć resztą masy serowej. Wstawić ciasto do gorącego (180°C) piekarnika i piec około 60 min.
Gorący sernik lekko oprószyć cukrem pudrem, a następnie posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.