Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z orzechami
Masło roztopić. Orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie zmiksować z ciasteczkami w malakserze na proszek. Na koniec dodać masło, wymieszać - powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Okrągłą tortownicę (śr. 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Nałożyć spód orzechowy i dokładnie dociskając rozprowadzić po całym dnie. Włożyć do lodówki.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki oprócz sera dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem aby nie napowietrzyć sernika). Następnie dodać ser, dokładnie wmieszać. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać, piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ok 80 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuścić z masłem, lekko przestudzić, posmarować cienko boki sernika, posypać posiekanymi orzechami zmieszaną z posypką arachidową. Na górę wyłożyć pozostałą masę czekoladową. Odstawić do lodówki.
DEKORACJA:
Czekoladę rozpuścić, za pomocą strzykawki lub worka cukierniczego uformować na papierze choinki, gwiazdki (można użyć foremek), od razu ułożyć mini piegi, chłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje. Gotowe ułożyć na serniku.