Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
ciasteczka czekoladowe
60 g -
masło
25 g -
orzechy włoskie
15 g -
orzechy laskowe
15 g
Masa serowa
-
jajko
2 małe (s) -
cukier
1/3 szklanki -
cukier wanilinowy
2 łyżeczki -
likier orzechowy
40 ml -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka -
twaróg zmielony
0,5 kg
Polewa czekoladowa
-
czekolada gorzka
80 g -
masło
25 g -
orzechy włoskie
20 g
Dekoracja
-
czekolada gorzka
3 kosteczki -
draże kolorowe
Sposób przygotowania
Masło roztopić. Orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie zmiksować z ciasteczkami w malakserze na proszek. Na koniec dodać masło, wymieszać - powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Okrągłą tortownicę (śr. 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Nałożyć spód orzechowy i dokładnie dociskając rozprowadzić po całym dnie. Włożyć do lodówki.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki oprócz sera dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem aby nie napowietrzyć sernika). Następnie dodać ser, dokładnie wmieszać. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać, piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ok 80 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuścić z masłem, lekko przestudzić, posmarować cienko boki sernika, posypać posiekanymi orzechami zmieszaną z posypką arachidową. Na górę wyłożyć pozostałą masę czekoladową. Odstawić do lodówki.
DEKORACJA:
Czekoladę rozpuścić, za pomocą strzykawki lub worka cukierniczego uformować na papierze choinki, gwiazdki (można użyć foremek), od razu ułożyć mini piegi, chłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje. Gotowe ułożyć na serniku.
Zamiast likieru orzechowego można użyć innego smaku albo bezalkoholowego syropu orzechowego![]()
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)