Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z orzechami
Ciasto orzechowe:
5 białek ubić z 3 łyżkami cukru kryształu, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę bułki tartej, 15 dkg zmielonych orzechów włoskich, wszystko razem wymieszać, wyłożyć kupkami na ciasto kruche i posypać kawą mieloną.
Masa serowa:
1,20 twarogu mielonego, 35 dkg cukru pudru, 4 żółtka, 2 całe jaja, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki mleka. Wszystko razem utrzeć, z białek ubić pianę i dodać do sera, wylać na ciasto orzechowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 - 200 st. piec ok. 1 godziny. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z blachy i na wierzch można zrobić krem; 0,5 litra mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 4 łyżki cukru,1 cukier waniliowy, 2 żółtka- wszystko razem ubić i zagotować budyń, następnie po wystudzeniu utrzeć kostkę masła, dodawać po łyżce kremu. Utarty wyłożyć na placek, posypać startymi orzechami. Smacznego;)