Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z nutellą i kremem z pomarańczy
Kroki postępowania
Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm.
Do miski wrzucić serki, dodać śmietanę, cukier, jaja, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia się składników.
Na ciasteczkowy spód wylać 2/3 masy białej.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut po czym zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 40 minut. Wyjąć i studzić na kratce.
Krem: sok wycisnąć z pomarańczy, wlać do rondelka, wrzucić 2 jajka, wsypać cukier i mąkę, zmiksować na gładką masę, postawić na małym ogniu i gotować jak budyń. Pod koniec dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Krem lekko przestudzić, nałożyć na sernik i delikatnie rozsmarować. Wstawić całość na noc do lodówki.