Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masłem orzechowym
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy masło orzechowe i mieszamy chwilę podgrzewając.
Łączymy herbatniki z masłem, ugniatając wszystko razem.
Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej tortownicy przekładamy nasz spód do sernika, mocno dociskając palcami. Tortownicę wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 170 st. C
Twaróg mielimy przynajmniej jeden raz.
Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, żółtka, budyń oraz ksylitol. Wszystko razem miksujemy przez chwilę (do połączenia się składników) na najniższych obrotach.
Dodajemy ubite białka i energicznie łączymy całą masę, nie mieszając zbyt dużo.
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
Sernik pieczemy ok 1 h.
Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce.