Sernik z mango i białą czekoladą

Sernik z mango i białą czekoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik jest fenomenalny w smaku! Jest niebiańsko kremowy, lekki jak chmurka i bajecznie słodki! Obiecuję, że zakochasz się w smaku tego ciasta! A pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam piec serników.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na spód:

  • ciasteczka typu Oreo

    200 gramów
  • masło/margaryna

    75 gramów

Na masę serową:

  • twaróg zmielony

    1 kilogram
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 gramów
  • budyń śmietankowy

    40 gramów
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • jajka

    4 sztuk
  • biała czekolada

    100 gramów
  • mango

    300 gramów
  • śmietana 30%

    0.5 szklanki
  • ciasteczka typu Oreo

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Ciastka Oreo umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku lub mikrofalówce, ciepłe wlewamy do ciastek, mieszamy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termoobiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier I cukier waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser.

Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz zblendowane, obrane świeże mango. Gotową masę serową przelewamy na spód. Na wierzchu rozkładamy jeszcze kilka pokruszonych ciastek oreo.

Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.11.2018 23:23
Bardzo lubię serniki, Twój jest bardzo apetyczny i kuszący;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat