Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • maliny

    świeże 2 szklanki

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    10 dag
  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • cukier puder

    do smaku
  • maliny

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam wszystkie serniki. Nie ukrywam, że to moje ulubione ciasto. Tym razem upiekłam sernik z sezonowymi malinami, co prawda bardzo kwaśnymi, ale ser był słodki, czekolada i śmietanka również, więc wszystko do siebie pysznie pasowało. Polecam.

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budynie w proszku i ser. Całość chwilę dokładnie ucieramy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Delikatnie mieszamy.

3. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku. Następnie przekładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc.

4. Dobrze wystudzony sernik kroimy w kwadraty.

5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią pokrojony sernik. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy pokrojony sernik. Na koniec dekorujemy malinami.

7. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego.
Babeczka35
Ja użyłam ser gotowy w wiadereczku. Inny ser musimy zmielić co najmniej 3 razy. Maliny muszą być świeże. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 28.05.2017 07:29
Dziękuję:)
gusia1000 02.10.2016 00:18
Pyszne ciasto.
Bernadeta1 01.10.2016 18:26
pysznie się prezentuje
gosia56 01.10.2016 09:50
na pewno pyszny serniczek;)
Babeczka35 01.10.2016 08:14
Dziękuję bardzo:)
NiePieprz.pl 01.10.2016 03:59
Niebo na talerzu! Przewspaniale komponuje się całość :)
Babeczka35 30.09.2016 22:59
Dziękuję:)
Franciszek 30.09.2016 22:27
pięknie wygląda
Beatris 30.09.2016 21:59
Wspaniały serniczek :)
halina17 30.09.2016 21:16
Ładne zdjęcie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat