Sernik z kokosową chmurką

Sernik z kokosową chmurką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • masło

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżeczki

masa serowa

  • ser biały

    1kg 20dag
  • żółtka

    4 szt
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • olejek wanilinowy

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki

kokosowa chmurka

  • białka

    6 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    10 dag
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min.

Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 45 min.


Kokosowa chmurka: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do piany wraz z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Kokosową chmurkę wykładamy na sernik i pieczemy przez 15-20 min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Sernik chłodzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat