Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kokosem
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę,posiekać z masłem i dodać żółtka.Zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30-40 min.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotową blaszkę wyłożyć rozwałkowanym ciastem a następnie posypać przesianym kakaem (nie zbyt grubo)
Na przygotowane ciasto wylać przygotowaną masę serową.
Ser:
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy,postępujemy tak do wyczerpania się jajek.
Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.
Rodzynki odcedzamy z wody.
Połowę białek od jaj ubijamy na sztywno.
Ubitą pianę,suchy budyń i rodzynki dodajemy do sera a następnie delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej ( nigdy nie mieszamy piany metalową łyżką ponieważ piana zamieni się w wodę)
Gotową masę serową wylewamy na przygotowane ciasto,wyrównujemy i układamy mandarynki z puszki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180°C i pieczemy około 40 min.
Po tym czasie wykładamy na sernik pianę z kokosem.
Przygotowanie piany:
Pozostałe białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier kryształ i ubijamy aż cukier się rozpuści,następnie dodajemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy.
Gotową pianę wykładamy na podpieczony sernik i pieczemy jeszcze około 20-25 min.