Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Kroki postępowania
Płatki prażymy na suchej patelni. Herbatniki rozkruszamy drobno. Masło rozpuszczamy. Płatki mieszamy z ciastkami i masłem.
Ser, cukier, cukier waniliowy,śmietanę,mąkę oraz żółtka miksujemy krótko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z resztą masy.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny a następnie posypujemy cynamonem. Cukier rozpuszczamy na patelni a gdy zacznie się karmelizować dodajemy jabłka. Jabłka podsmażamy w karmelu aż zrobią się miękkie.
Skarmelizowane jabłka układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Zalewamy całość masą serową. Lekko stukamy o podłogę formą aby masa równomiernie się rozłożyła między jabłkami. Sernik pieczemy około godzinę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzimy, a potem ozdabiamy prażonymi jabłkami i białą czekoladą.