Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami
Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę,dodajemy masło i dokładnie siekamy wszystko razem.Następnie dodajemy żółtka,śmietanę i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
Gotowe ciasto owijamy folią do żywności i odkładmy do lodówki na minimun 1 godz.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części,pierwszą z nich rozwałkowujemy i wykładamy nią dokładnie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200°C przez około 15 min ( aż się zrumieni)
Pozostałe ciasto odkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową:
Wszystkie składniki na masę umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą ( nie trzeba dłużej miksować)
Przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto,dokładnie posypujemy jagodami lub borówkami amerykańskimi
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,kroimy w jednakowe paski i układamy je na wzór kratki na borówkach.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 170°C przez 45 min.Po upieczeniu odstawiamy je do schodzenia ( najlepiej na całą noc)
Schłodzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.